931. Fehér Nyúl Imagine

„Képzeld el, hogy visszatérsz oda, ahol álmaid személyiséggé formáltak. Képzeld el, hogy Big Sur felé vezetsz.” Képzeld el, hogy esetünkben Big Sur nem a macOS operációs rendszer tizenhetedik verziója 2020-ból (utódja a Monterey, folytatva a trendet a kaliforniai földrajzi elnevezéseket illetően), hanem a festői partvidék valahol Carmel Highlands és San Simeon között. Képzeld el, ahogy egy érintetlen vörösfenyőerdővel a hátad mögött bámulod az óceánt, miközben mindenféle lelki izé kerülget. Képzeld el, hogy ez a hely tényleg lehetne a világ egyik köldöke (oké, az embernek csak egy van, de az angyalkáknak állítólag még ennyi sincs, hát miért ne lehetne a világnak akármennyi?), ha sikerülne megfeledkezni néhány másodpercre arról az ötmillió nyomorult humanoidról, akik éves szinten sz@rják-szemetelik tele a vidéket, merthogy nemzeti büszkeség, turizmus és New Age.

Big Sur. Részlet, natürlich

Képzeld el, hogy az esselen indiánokat, akik i.sz. 500 környékén telepedtek le itt (a Big Sur mentén az öt törzsből konkrétan az ecgeajanok), nem koncolják fel a spanyol gyarmatosítók majd’ az utolsó szálig, illetve nem terelgetik Isten felkent báránykái közé a maradékot, akár akarták azok, akár nem. Képzeld el azt is, hogy az esselenek, akik kb. kétszázan maradtak erre a vidám évszázadra, némi támogatással vissza tudtak vásárolni ősi földjeikből 1200 hektárnyit, és azt is képzeld el, hogy a területet szeretnék megosztani a rumsen és a mutsun törzsek leszármazottjaival, mert valaha ők is ezen a vidéken éltek és haltak. Képzeld csak el, milyen lehetne a világ, ha a többi nép, az emberiség egésze is ennyire komolyan venné ezt az „egy vérből valók vagyunk”-dolgot.

Szemrevaló hölgy, tribal merchandising

Édeskés lenne? Hovatovább geil? Meglehet. Mindenesetre mi együtt tudnánk élni ezzel, mint ahogy nem jelent nagy problémát az a kissé tán túltolt édes vonal sem, ami a Fehér/Kísérleti Nyúl Imagine elnevezésű NEIPA-ját jellemzi. A típustól elvártan ködös, homályos, “barackleves” megjelenést produkáló, narancsos arany színű sör a finom textúrájú, tartós hab alól virágos, gyümölcsös, kókuszos aromákat ereget. Az igencsak echte ámerikánus komlók (Amarillo, Sabro és a 630-as jelzésű kísérleti komló a Hop Breeding Company-tól) szépen teszik a dolgukat, az illatorgiára nem lehet panasz.

A korty simulékony, selymes, vastag (B° 15,4), a szénsavak visszafogottak. Az édes, gyümölcsös ízvilág megszakítás nélkül vonul végig, a grapefruit, a barack és a szeder mellé a 630-as és a Sabro együttesen oda tudja csempészni azt a kis kókuszdiót is a végére. A keserűk mértékkel tobzódnak, a 19-es IBU miatt már nem feltétlenül asszociál az ember NEIPA-ra, de a dolgok folyamatosan változnak, ugyebár. A 6,5-ös alkohol kellemesen zsibbaszt, sokszínű, tarkabarka, de legfőképp imaginárius dolgokat vetítve elénk, mert hiszen képzeld csak el, mi lenne, ha…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük