970. Bors Greed

Mindenki felkészült? Tiszta lap megvan? Jöhet a következő bűn? Akkor hajrá, érkezik a fösvénység, zsugoriság, mohóság trió, melyek közt a határ őseink meglátása szerint nem volt annyira egyértelmű, mint manapság (már ha manapság az). A Canterbury mesék azért húz egy vonalat, avagy mindennapi Chaucer-ünket add meg nekünk ma: „And the difference bitwixe Avarice and Coveitise is this: Coveitise is for to coveite swiche thynges as thou hast nat; and Avarice is for to withholde and kepe swiche thynges as thou hast, withoute rightful nede.” Vagyishogy: „A Kapzsiság és a Mohóság közt a következő a különbség: A Mohóság sóvárgást jelent olyan dolog után, amit nem birtokolsz, a Kapzsiság ragaszkodást olyan dolgokhoz, amit birtokolsz, de szükségtelenül.” Világos ez, kérem, itt nincs helye mellébeszélésnek. Tehát amennyiben a bontatlan palack sört bámuljuk, úgy a mohóság bűnébe esünk, ellenben ha az ürestől megszabadulunk, mivel birtokoljuk ugyan, de immáron szükségtelenül, megússzuk a kapzsiságért reánk mérendő penitenciát. A helyzet még súlyosabb akkor, ha hiszünk Szent Pálnak, aki szerint a kapzsiság bizony bálványimádás, az pedig már a Tízparancsolatban is szigorított tétel (Ló-jihje ləchá elohím achérím al-pánáj. Ló-taasze lləchá `feszel vəchol-təmúná…, etc.).

A Fösvénység Jacques Callot francia grafikus és rézmetsző ábrázolásában. A kép 1618-1625 között készült Firenzében

A fényt az alagút végén, mint oly sokszor, most is a sörnyitó megtalálása jelenti, hiszen egyetlen laza csuklómozdulattal kipipálhatjuk a mohóságot, és a kapzsiság elkerülésére is erősen nő a sansz.

A Greed a főzde hoplágere, mely típus az elmúlt években kezdte népszerűségét növelni.  Lényegét tekintve egy markánsan komlózott és hidegkomlózott ászok, az IPA alsóerjesztésű rokona, esetenkénti megszólítása, az IPL (India Pale Lager) is ezt tükrözi. Készítésekor gyakori az újvilági komlók használata, a Bors is ámerikánus növényeket pakolt bele, rögtön öt alkalommal, amiből három volt hideg. Ennek megfelelően virág- és gyantaillatban tobzódunk, cseppnyi méz is jár mellé. Sörünk árnyalata a narancs felé hajlik, habja átlagos, viszonylag tartós, enyhén tört fehér. A test könnyed, laza, jól iható, a kifejezetten moderált maláták kezdése után a komlók magabiztosan szállítják az illatnál felsorolt jegyeket, hozzácsapva némi gyógynövényes keserűséget (IBU 25). A vége kesernyés, az utóíz mézesen gyantás. Nagyon igyekeztünk nem túl mohón fogyasztani, mégis percek alatt a seggére vertünk a 0,33-as kiszerelésnek, most pedig, miközben várjuk, hogy befusson az 5,6-os alkohol, azon morfondírozunk, hogy mennyire φιλαργυρία/filargüria, illetve avaritia (ezek a tárgyalt bűn elegáns és művelt nevei) az, ha gyorsan iszunk még valamit mellé. Aztán rájövünk, hogy nyugodtan megtehetjük, hiszen ez egy másik bűn, a torkosság hatásköre, arról pedig majd máskor ejtünk szót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük