963. Bors Mortianna

Tovább bóklászunk a rengetegben, mígnem egy kifejezetten csúnya vénasszonyba nem botlunk. Tisztes távolságból méregetjük, nem megyünk túl közel hozzá, az efféle banyáknak mindig nagyon rossz a szaguk, és élősdi is van bennük rengeteg. A vénség gyanús növényeket és gusztustalan állatkákat szedeget szakadt szütyőjébe, közben pedig ismeretlen nyelven mormog valamit kackiás bajuszkája alatt. Mivel mi mindig átfutjuk az útikönyveket utazás előtt, hamar kitaláljuk, hogy Mortianna szöszmötöl előttünk az aljnövényzetben, aki ezidáig egyszeri vendégszereplőként jegyezhető a Robin-sagák történetében.

Mondtuk, hogy csúnya. Az erdőben szőrösebb is volt

Elvileg ő a rendkívül gonosz és körmönfont nottinghami bíró (az említett 1991-es változatban Alan Rickman) kedves édesanyja, aki setét és nem evilági eszközökkel próbálja fiacskájának a trónt megszerezni, amíg egy nagydarab mór (Morgan Freeman) fel nem szúrja a bökőjére. Csúnya vénasszony, csúnya vég.

A karaktert megformáló Geraldine McEwan sincs már az élők sorában, ám ő sokkal kedvesebb ember volt. Ráadásul állítólag néhány esztendővel a halála előtt visszautasított egy igen magasrangú kitüntetést (nem kellett neki a DBE [Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire], pedig annál már csak egy előkelőbb plecsni létezik, a Dame Grand Cross of the…etc.), s ha ez igaz, külön is fejet hajtunk előtte. Az általa alakított boszorkányról viszont a Bors egy IPA-t nevezett el, így hát az emlékezet által biztosított öröklét ez irányból is garantált.

A színésznő, mint Miss Marple

Bontunk, töltünk. Enyhén opálos, nagyon világos, majdhogy szalmasárga aranyszín, emberes, de laza és gyorsan apadó hab. Illatában citrusok keverednek egy kis ananásszal, mögöttük vérszegény maláták. A korty súlytalan, vizes, ízvilága némi jóindulattal sablonos. A gyümölcsök a hidegkomlózás ellenére is haloványak, még úgy is, hogy az english IPA-k általában nem tobzódnak ilyen téren. A maláták villantanak kekszes jegyeket, de szerepük inkább csak beugró jellegű. A keserűk rendben vannak, kitartanak az utóízben is, a lecsengés közepesen száraz. A szénsavak átlagosnak mondhatók, alkohol 6%.

Érdemei elismerése mellett mi nyugdíjaznánk Mortiannát, hátha egy fiatalabb, kézzelfoghatóbb boszorkány jobban fel tudná pörgetni az eseményeket itt a bokrok között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük