825. Tiltott Csíki Gold

Enkezünkkel elkövetett tökönszúrásnak tűnhet más tollából származó sörös írással nyitni a sajátunkat, mi mégis megtesszük. Tessék: https://magyarkonyhaonline.hu/cikkek/baksorok-oszre-kecske-nelkul?fbclid=IwAR10IvkM2wslQSPwO8fPLdKrNcg-5CsBwtK_crb9KfCl9KccAkXoxE8RBXk

Ennek több oka is van, soroljuk. Pro primo: Vasarhelyi kolléga szakértő és szakmai írásai mindig is stabil világítótoronyként meredeztek előttünk (ennek lett egy kis fallikus felhangja), tudásáért tiszteljük, szívesen és önzetlen mód népszerűsítjük. Másodsorban a mellékelt cikkben mindent frappánsan összefoglal a baksörökről, ezért ezt nekünk már nem kell megtennünk, ami jó, mert közismerten kényelmesek vagyunk. Pro tertio: írásában említi ma esti sörünk alapváltozatát is, kvázi mint anti-baksört, így káprázatos módon erről sem kell már lerántanunk a leplet, lévén az is rendkívül strapás és összetett mozdulatsor. Ebből kifolyólag más dolgunk nincs is, mint kinyitni a Tiltott Csíki Gold néven futó, engedjük meg: pilseni, ám úgy fest, a legkevésbé sem bak sört (hiszen receptúrája megegyezik a Tiltott Csíki Sörével, csak egy állítólagosan minimum 45 napos érlelési időszakkal igyekeztek karakteresebbé és gazdagabbá tenni ízvilágilag), s közben morfondírozni. Morfondírozni azon, hogy vajon ha a csíki mesteremberek a chipsnek való pityóka kapálásán, illetve a konzerválandó medveszar szedegetésén túl (azt tudtátok, hogy Csíki Kakas néven pattogatott kukoricát is forgalmaznak?) a sörfőzésbe is legalább ekkora lendületet és energiát fektetnének, hol tartanának mostanra.

“Mi a kukoricát nem a sörbe tesszük, hanem mellé kínáljuk.” Szép gondolat.

Mert bizony ez így – ha a marketingbullshittől eltekintünk – nem egyéb egy egyre inkább indusztriális ízvilággal rendelkező, meglehetősen túlértékelt, s még annál is inkább túlárazott lágernél. Aranysárga szín, közepes, hamar megrogyó hab, alsópolcosan savanykás, kissé fémes illat. A bakok masszív malátalapjának nyoma sincs, halovány gabonás édességek és reszketeg komlókeserűk menekülnek fejvesztve a döbbenetes savanyúság elől, mely a korty második harmadától az utóíz végéig kitart. Annak ellenére, hogy a gyártó a baksörség létjogosultságát az alkoholtartalomtól teszi függővé, a Gold 6%-a nem oszt, nem szoroz. Cserébe viszont ettől a vékonybéltekerően savanyú ízvilágtól tompa tarkótáji nyomást is beszerezhet az ember, ami már majdnem olyan, mintha.

Így a végére pedig a klasszikus vicc jut az eszünkbe, hogyaszongya:

Két székely beszélget:

– Te, Áront mégsem holnap temetik, hanem pénteken.

– Miért, jobban van?

Ha pediglen szegény (módotlan) Áron helyére sörünket passzintjuk, máris levonhatjuk a konzekvenciát: nem, nincs jobban.

P.S.: átfutva az írást, s magunkat könyörtelen pszichoszexuális elemzés tárgyává tévén ráébredtünk, miért helyeződött fallikus szimbólum a szövegtestbe. Hát ’iszen Maya Gold ceglédi születésű. Az meg itt van a kertek alatt.

Igen decens és visszafogott fotográfia a művésznőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük